Toastmasters – ce este și la ce v-ar putea ajuta

No Comments

Toastmasters

 

questions-1328466_640

Am scris câteva discursuri pe blog, la unele am pus și filmuleț cu mine vorbind în fața publicului pe tema respectivă. Dar ce este Toastmasters și ce facem, de fapt, acolo, vă voi spune acum.

Toastmasters este o organizație non-profit la nivel internațional care gestionează cluburi din întreaga lume. Sunt peste 14 000 cluburi în 126 țări cu peste 292 000 membri. Primul club a fost înființat în 1924. Vă dau aceste numere ca să înțelegeți că această organizația „și-a dat licența” de multe ori până acum, și s-a demonstrat de  multe ori că oamenii care parcurg manualele pe care le avem devin oameni care știu să țină un discurs, care știu să-și gestioneze emoțiile și devin foarte buni lideri.

Ce facem noi aici?

Pentru că asta e o întrebare foarte des pusă de cei curioși. Să vă răspund:

Învățăm într-un mediu sigur să vorbim în public și să devenim lideri.

Pentru întâlniri singurul lucru necesar este să avem atitudinea pozitivă. Dacă nu o ai, crede-ma că o capeți în timp, cu noi, totul este să îți dorești să te dezvolți, să înveți, să crești.

În principiu, o întâlnire este formată din 3 părți. Prima este cea cu discursuri pregătite de acasă, unde câțiva colegi vor prezenta discursuri după manual, în funcție de proiectul la care se află. Apoi va fi secțiunea de discursuri improvizate. Acolo un coleg va avea pregătite minim 5 subiecte pe o tema aleasă de el. Cine se oferă iese în față și pe baza acelui subiect va vorbi între 1-2 minute.

Apoi, cea de-a treia secțiune este cea de evaluare. Avem  o întreagă echipă care este atentă la ce se întâmplă pe parcursul ședinței. Evaluarea nu este critică. Evaluarea se dă într-un mod pozitiv ca membrii și invitații să conștientizeze unde le sunt punctele slabe, care sunt cele tari, și să îmbunătățească acolo unde consideră de cuviință.

www.suceava.toastmasters.ro

Ok, această prezentare o va face și gazda serii. Ce pot eu să vă spun „de după cortină”?

Poate că la prima vedere nu pare cine știe ce, poate că părem novici în ale vorbitului în public, însă creștem. Scopul este să creștem. Scopul este să conștientizăm fiecare mișcare scenică, fiecare cuvânt sau grimasă și să reușim să le menajam . Și frumusețea aici este că în club greșelile nu ne costa nimic, nu ne costă bani.

La fiecare ședință, rolurile pe care ni le luăm, ne ajută să ne cizelăm anumite abilități. Pentru unele ne exersăm ascultarea activă, pentru unele învățăm să coordonăm o echipă, la altele învățăm să dăm feedback pentru ca acea persoană să crească, nu să fugă.

Multe persoane cred că sunt foarte buni vorbitori în public. Și poate că așa este, poate se pricep la vorbit. Dar, știu să și citească reacția celor din fața lor? să adapteze ceea ce vorbesc pentru a capta atenția lor? Asta nu înseamnă să țipe și să ceară ca lumea să facă liniște, ci înseamnă să pună poate o întrebare la care publicul să devină atent, sau poate să dea un exemplu captivant.

După părerea mea și profesorilor le-ar prinde bine o doză de Toastmasters, și învățătorilor, și mamelor, taților, șefilor, elevilor etc.

Știți că sunt elevi care în fața clasei se blochează iar în lucrări fac foarte bine? Eu am fost unul dintre ei, cel puțin la istorie. Oricât aș fi învățat la hartă creierul meu devenea gol. Și chiar învățam dar nu reușeam să spun nici un sunet când profesorul mă chema la tablă.

Asta era din cauza fricii de a vorbi în public.

Frică pe care astăzi am diminuat-o simțitor, datorita clubului Toastmasters Suceava, și, de curând și Rădăuți Toastmasters.

Încă un lucru să vă mai spun. De la început ți se alocă un mentor. Asta înseamnă că toți pașii pe care îi vei face în creșterea ta ți-i va ghida cineva, nu vei fi singur.

Cam atât vă spun astăzi, vă aștept atât în Suceava, în fiecare miercuri seară, cât și în Rădăuți, în fiecare joi seară.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *